In 2017 ben ik gestart met de leergang Chief Storyteller aan de Storytelling Academy. Hier heb ik veel geleerd wat betreft de universele elementen en opbouw van (levens)verhalen. Kennis die bijgedragen heeft aan het beter leren zien van patronen.
Inmiddels is de tijd aangebroken voor de meesterproeve. Woensdag 13 maart is de dag dat ik mag delen waartoe ik verhalen inzet, om daarmee toe te treden tot de clan van chiefs die mij voorgingen.

Wat zich steeds meer begint te ontvouwen in mijn leven en werk, is een verlangen naar meer compassie. In de wereld om ons heen zie ik veel voorwaardelijkheid. We houden niet van mensen om wie ze zijn, maar om wat ze doen. Zo begint de ellende. Wie het meest liefde nodig heeft, wordt het hardst in de steek gelaten.
Toen ik mijn eigen voorwaardelijke levenshouding begon te bevragen, besefte ik dat ieder mens een sacred gift is, een wonder van leven. Dit eerbiedigen staat los van iemand aardig vinden en heeft ook niets te maken met goed- of afkeuren van daden of denkwijze. Dergelijke oordelen zijn maar conclusies van ons denken, geen realiteit. Een van mijn favoriete citaten van Joseph Campbell is dan ook: “De manier om mens te worden is de gelaatstrekken van God te leren herkennen in alle prachtige variaties van het gezicht van de mens.”
Er komen steeds meer initiatieven die richten op dialoog, werkelijk met elkaar in gesprek gaan, oordelen opschorten en niemand uitsluiten. En zo’n open houding vraagt nogal wat, merk ik ook. Hoe snel schiet ik toch weer in een oordeel, hoe laat ben ik met het herkennen van mijn eigen aannames, het is een continu proces van vallen en weer opstaan.
In het mijzelf oefenen in onvoorwaardelijkheid, luister ik veel naar de draken, symbool voor onze schaduwkant. Het is mijn ervaring dat zij ons het meest over onszelf kunnen vertellen en daarmee van onmisbare waarde zijn voor wie zichzelf werkelijk wil leren kennen. Draken zijn de hoeders van de schat.

Focuspunt van mijn visie en verlangen is een Kompas, deels gebaseerd op het Noord-Amerikaanse Medicijnwiel en deels op Joseph Campbells Reis van de held(in). En ik hoop dat dit Kompas mag leiden naar meer compassie. Hoe, dat vertel ik woensdag 13 maart in Het Huis, Utrecht. Er zijn naast mij nog vijf anderen die deze dag afstuderen, dus genoeg materie voor inspiratie.
Aanvangstijd: 13:30 uur. Inloop vanaf 13:00 uur. Ben je geen (oud-)student van de Storytelling Academy, dan betaal je 15 euro contant aan de zaal. Wil je erbij zijn, kondig dan hier je komst aan.
Ik ontmoet je graag die dag.