Wat doe je precies?
Verhalen(f)luisteren. Zo noem ik het. Door aandachtig kijken en luisteren naar verhalen, steeds helderder zien wat er al is.
Ik bied jou tools om verhalen te verstaan. Films, boeken, liedjes en verhalen uit het dagelijks leven.
Met die inzichten kan je niet alleen wat er om je heen gezegd wordt beter verstaan, maar ook dat horen wat je zelf (niet) zegt. 

Oh ja, ik gebruik ook wanneer ik spreek vaak Engelse woorden, citaten en uitdrukkingen, pal door mijn Nederlands heen. Just so you know.

Wat bedoel je met ‘het verhaal ís de boodschap’?
Ik noem het ook wel ‘vorm vloeit voort uit inhoud’. Wanneer je met aandacht kijkt, zal je zien dat de vorm een ver-beelding is van de boodschap. De boodschap is in taal, wat de vorm is in beelden. En zo werkt het niet alleen in verhalen, maar ook in het ‘echte’ leven.
In mijn online basiscursus verhalen(f)luisteren (voor januari 2023 weer online) leer ik je op deze manier kijken naar verschillende soorten verhalen, opdat je ze op een andere manier kan verstaan. En je leert uiteraard ook zélf verhalen met inhoud.
Wil je alvast een voorproefje? In deze video laat ik je een stukje van het principe zien.

Wat kan jou het schelen of mensen verhalen verstaan?
Omdat wij mensheid elkaar ooit verhalen zijn gaan vertellen om elkaar te helpen met (over)leven. Op fysiek niveau, emotioneel niveau en spiritueel niveau.
Maar er is ook meer ruis op de lijn ontstaan sinds verhalen entertainment zijn geworden, content, een middel om aandacht en/of geld te krijgen.
Nu is afleiding en beïnvloeding niet nieuw, evenmin dat hierbij verhalen worden gebruikt, dus daar maak ik mij geen zorgen om. Zolang de groep die zich bewust is van de oerfunctie van verhalen maar groot genoeg blijft. En daar doe ik mijn best voor.

Waarom heb je voor deze vorm gekozen?
Ik merk dat het op een of andere manier moeilijker geworden lijkt om metaforen en symbolen te begrijpen. Maar ik heb ontdekt dat je patronen en overeenkomsten alleen kan opmerken wanneer je in staat bent door vorm heen te kijken. Dan kan je verhalen op een manier verstaan voorbij ‘wat vind ik ervan’ en weet je wat jij zou moeten doen’.
Daarom zet ik mij in om dit vermogen (door vorm heenkijken) zo laagdrempelig mogelijk over te brengen. Met behulp van sprookjes en andere verhalen. Die maken het wat minder persoonlijk. Met invloeden vanuit allerlei windrichtingen. Ik laat je op zoveel mogelijk manieren zien hoe ik het zie.
Als je mij vraagt waarom dit beeldmateriaal: omdat ik geen mensen als projectiescherm wil gebruiken. En ik vind het leuk om dingen te maken.

Ik heb een andere vraag…
Deze kan je hier stellen.