Wat doe je precies?
Mensen helpen hun eigen wijsheid te vinden, helder te formuleren én doelgericht over te brengen.
Ik ben ervoor om duidelijkheid te helpen creëren, om zo de weg vrij te maken voor krachtige, helende verhalen.

Wat versta je onder wijsheid?
In deze context: een levensles die je uit eigen ervaringen geleerd hebt. Zeg maar de conclusie die je getrokken hebt uit jouw levenservaring. Dit is niet hetzelfde als een overtuiging. Bij een overtuiging zijn de luiken dichtgegaan en wordt het beeld vastgezet: zo is het en niet anders.
Wijsheid kan bevraagd worden zonder af te brokkelen – eerder het tegendeel, het wordt er alleen maar helderder van. Een overtuiging verdraagt in den regel weinig aanraking en kan (wil) niet in dialoog, het wil enkel bevestiging.

Wat bedoel je met ‘geef jouw wijsheid door’?
We hebben allemaal een moment in ons leven waarop we opeens verder kunnen kijken dan alleen die ene invalshoek die we altijd gewend waren. Meestal is het een heel ingrijpende periode in je leven. Wijsheid vraagt namelijk een offer van je. Een deel van je oude perspectief zal moeten verdwijnen, om ruimte vrij te maken voor iets nieuws. Dit voelt als een stuk van jezelf verliezen en gaat dan ook gepaard met diepe rouw en pijn. Dit wordt in de symbolentaal meestal omschreven als de fase van sterven en wedergeboorte. Niet voor niets spreken we over ‘parels van wijsheid’ – een parel begint als een stuk vuil dat het weekdiertje pijn doet. Uiteindelijk transformeert het dit vuil tot iets schitterends en kostbaars. 

En, om in die analogie te blijven, parels blijven glanzen zolang je ze regelmatig draagt. Wanneer je ze wegstopt in een doosje drogen ze uit, verkleuren ze tot een rokerig geel en worden broos. De hele reden dat we als mensheid elkaar ooit verhalen zijn gaan vertellen, is om elkaar te helpen. Samen komen we tot een grotere wijsheid dan in ons eentje. Daarin zit de groei, zowel individueel als collectief. Deze vorm van wijsheid is dan ook nooit ‘af’, het is niet iets statisch dat je kan bereiken, het is een continu proces van altijd groeiend bewustzijn.  

Geef eens een voorbeeld van een levensles?
Ik heb geleerd dat volwassenen je helemaal niet leren hoe de wereld ís, maar hoe zij de wereld zíen. Iets dat ik graag als kind al had willen beseffen.

Wanneer ik deze levensles echter werkelijk invoelbaar wil maken en dus impact wil laten hebben, heb ik je mee te nemen in ervaringen die leidden tot deze conclusie. Op deze manier is het slechts een spreuk op een tegeltje – staat leuk, maar doet weinig.

Waarom kan het jou iets schelen of anderen hun wijsheid doorgeven?
Omdat het nodig is. Meningen klinken overal, kennis wordt volop gedeeld en zelfs opgedrongen, terwijl wijsheid vaak niet wordt gehoord.