Wat doe je precies?
Mensen anders leren kijken. Opdat iedereen zijn/haar eigen wijsheid vindt, helder kan formuleren én over weet te brengen.
Ik help duidelijkheid te creëren, om zo de weg vrij te maken voor krachtige, helende verhalen.

Wat versta je onder wijsheid?
Kort samengevat voor deze context: de conclusie die je getrokken hebt uit jouw eigen levenservaring.
Dit is niet hetzelfde als een overtuiging. Bij een overtuiging zijn de luiken dichtgegaan en wordt het beeld vastgezet: zo is het en niet anders.
Wijsheid kan bevraagd worden zonder af te brokkelen – eerder het tegendeel, het wordt er alleen maar helderder van.
Een overtuiging verdraagt in den regel weinig aanraking en kan (wil) niet in dialoog, het wil enkel bevestiging.
Het moge duidelijk zijn dat ik niet help met het doorgeven van overtuigingen.

Wat bedoel je met ‘het verhaal ís de boodschap’?
Ik noem het ook wel ‘vorm vloeit voort uit inhoud’. Wanneer je met aandacht kijkt, zal je zien dat de vorm een ver-beelding is van de boodschap. De boodschap is in taal, wat de vorm is in beelden.
In mijn online basiscursus leer ik je op deze manier kijken naar verschillende soorten verhalen. En je leert ook zélf verhalen met inhoud.
Wil je alvast een voorproefje? In deze video laat ik je een stukje van het principe zien.

Vanwaar de term ‘parels van wijsheid’?
Een parel begint als een stuk vuil dat het weekdiertje pijn doet. Uiteindelijk transformeert het ogenschijnlijk weerloze weekdiertje dit stuk vuil tot iets schitterends en kostbaars.
We hebben allemaal een moment in ons leven waarop we opeens verder kunnen kijken dan alleen die ene invalshoek die we altijd gewend waren. Meestal is het een heel ingrijpende periode in je leven. Wijsheid vraagt namelijk een offer van je. Een deel van je oude perspectief zal moeten verdwijnen, om ruimte vrij te maken voor iets nieuws. Dit voelt als een stuk van jezelf verliezen en gaat dan ook gepaard met diepe rouw en pijn.
 
En, om in die analogie te blijven, parels blijven glanzen zolang je ze regelmatig draagt. Wanneer je ze wegstopt in een doosje drogen ze uit, verkleuren ze tot een rokerig geel en worden broos. De hele reden dat we als mensheid elkaar ooit verhalen zijn gaan vertellen, is om elkaar te helpen. Samen komen we tot een grotere wijsheid dan in ons eentje. Daarin zit de groei, zowel individueel als collectief. Deze vorm van wijsheid is dan ook nooit ‘af’, het is niet iets statisch dat je kan bereiken, het is een continu proces van altijd groeiend bewustzijn.   

Geef eens een voorbeeld van een stukje wijsheid?
Ik heb geleerd dat volwassenen je helemaal niet leren hoe de wereld ís, maar hoe zij de wereld zíen. Iets dat ik graag als kind al had willen beseffen.

Wanneer ik deze levensles echter werkelijk invoelbaar wil maken en dus impact wil laten hebben, heb ik je mee te nemen in ervaringen die leidden tot deze conclusie. Op deze manier is het slechts een spreuk op een tegeltje – staat leuk, maar doet weinig.

Waarom kan het jou iets schelen of anderen hun wijsheid doorgeven?
Omdat het is wat wij mensen van oudsher doen. Dit is de hele reden waarom we elkaar ooit verhalen zijn gaan vertellen.
Sinds verhalen entertainment zijn geworden (wat afleiden betekent), zijn we ons minder bewust geworden van de helende kracht van verhalen. Daarom hoop ik je te kunnen laten ervaren dat verhalen zoveel méér zijn dan een ‘wat-vind-je-ervan’.

Waarom heb je voor deze vorm gekozen?
Deze vraag stel ik mijzelf regelmatig 😉 Ik merk dat het op een of andere manier moeilijker geworden lijkt om metaforen en symbolen te begrijpen.
Maar ik heb ontdekt dat je patronen alleen kan opmerken wanneer je in staat bent door vorm heen te kijken. Daarom zet ik mij in om dit vermogen op zo laagdrempelig mogelijke wijze over te brengen. En dat kan ik enkel doen door het op zoveel mogelijk manieren te laten zien.

Ik heb een andere vraag…
Deze kan je hier stellen.