Een van mijn grote inspiratiebronnen is Mary Poppins. Ik heb de nieuwe film nog niet gezien, maar door alle aandacht voor dit vervolg gingen mijn gedachten weer even terug naar de versie uit 1964. En natuurlijk probeerde ik daarbij weer even de tongbreker supercalifragilisticexpialidocious. (“You know you can say it backwards, which is docious-ali-expi-istic-fragil-cali-rupus, but that’s going a bit too far, don’t you think?”)
Maar we kunnen zoveel meer leren van Mary Poppins, daarom heb ik acht heel belangrijke lessen op een rijtje gezet.

1. Beschik over een vrolijke instelling – “I am never cross.”
Boos worden dient zelden enig nut en beschadigt relaties, vooral met kinderen. Marshall Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie verwoordde het als volgt:

My children taught me that nobody ever does anything they don’t choose. From the time they were two years old they educated me that I couldn’t make them do anything. All I could do was make them wish they had. And then they taught me another lesson. That any time I would do that, they would make me wish I hadn’t make them wish they had. They taught me that violence creates violence.

En nee, niet boos worden betekent absoluut niet hetzelfde als altijd alles maar goedvinden. Integendeel. Zie punt 2.

2. Wees vriendelijk, maar stel duidelijke grenzen – “I am kind, but extremely firm.”
Mary Poppins laat Jane en Michael nieuwe werelden ontdekken, maar wanneer het tijd is om naar huis te gaan, is het tijd om naar huis te gaan. Ook al houd je een theekransje in de lucht.

3. Accepteer wat is en verspil geen energie met tegen de stroom inzwemmen – “If we must, we must.”
Kinderen die na een geweldig leuke dag koppig vertikken te gaan slapen? Dat lijkt maar zo, zie ook punt 5. Mary Poppins ziet dat in werkelijkheid de kinderen moe zijn maar tegelijk nog te opgewonden om zich van die sensatie bewust te zijn. De truc is om ze te laten ontspannen, zodat ze zelf gewaar worden hoe moe ze zijn. En ontspanning vindt plaats waar geen strijd is. Dus: “Stay awake, don’t close your eyes.”
George Banks heeft wonderlijke ideeën over kinderen opvoeden, toch gaat Mary niet met hem in discussie. Integendeel, ze laat Jane en Michael met hem meegaan naar de bank waar hij werkt. De beste manier om elkaar te leren begrijpen is om elkaars wereld te leren kennen, ook al gaat dat niet zonder slag of stoot.
Net zoals niet boos worden niet betekent dat er geen regels of grenzen zijn, betekent acceptatie niet hetzelfde als ‘niets doen’. Het betekent zien wat er is om mee te werken en je niet laten (af)leiden door wat je vindt dat er zou moeten zijn.

4. Heb plezier in alles wat je doet – “In every job there must be done, there is an element of fun.”
Je kamer opruimen? Dat kan een spelletje zijn. Let wel: het plezier zit in het opruimen zelf, niet in een soortement van beloning achteraf. Mary brengt de kinderen in het moment en laat hen van het proces genieten.
A spoonful of sugar helps the medicine go down” betekent met vreugde doen wat nodig is om voor elkaar te krijgen wat je wilt bereiken. Vreugde maakt alles makkelijker, voor jou en je omgeving. Het is geen luxe of ‘mazzel’, het is de brandstof waarop je motor draait.

5. Besef dat de buitenkant niet iets is om blind op te varen – “Never judge things by their appearance. Even carpetbags.”
Mary Poppins’ befaamde tas, waar ze achtereenvolgens een kapstok, spiegel, plant en staande lamp uit tevoorschijn haalt, tot grote verbazing van Jane en Michael. Wie weet wat ieder mens met zich meesjouwt in tas of rugzak?

6. Spreek in metaforen – “That’s a piecrust promise. Easily made, easily broken.
Een heldere metafoor, op het juiste moment ingezet, verduidelijkt en haalt het scherpe randje eraf. Metaforen maken taal zachter omdat ze niet zo direct (lees: aanvallend) overkomen en omdat ze de gevoelslaag erbij betrekken.

7. Volg je eigen visie – “Why complicate things that are really quite simple?”
Niet iedereen kan haar altijd volgen, maar er is dan ook maar één Mary Poppins. En zij heeft zelf glashelder wie ze is, waar ze voor staat en twijfelt daar dan ook niet aan. Het maakt haar wellicht niet geschikt voor iedereen, maar wel ijzersterk voor wie haar welkom heet. En ze heeft het niet nodig om uit te leggen waarom ze doet zoals ze doet: “I never explain anything.”

8. Durf los te laten – “I shall stay until the wind changes.”
Mary Poppins komt om gestolde energie weer in beweging te brengen. Zodra er een nieuwe wind gaat waaien, zit haar taak erop en gaat ze verder.

Op welke manier heeft Mary Poppins of een ander personage jou geïnspireerd?