Assepoester had haar glazen muiltjes, Dorothy uit de tovenaar van Oz had magische schoenen, Klein duimpje had zevenmijlslaarzen, er is een sprookje van een gelaarsde kat en eentje van rode schoentjes, kortom, schoeisel komt vaak terug in sprookjes.

Loop eens naar je schoenenkast en bekijk je schoenen. Kijk echt naar ze. Hoe staan ze erbij? Wat stralen ze uit? Welk paar draag je het liefst? Welk paar draag je het meest en welk paar vrijwel nooit? Wanneer heb je al deze schoenen voor het laatst aangehad? Herinner je je die dag nog?

Waar de schoen wringt
Soms zie je een paar schoenen dat je iets lijkt te beloven. Fleurige ballerina’s waarop je jezelf al ziet en voelt dansen in de warme zomerzon. Solide wandellaarzen waarop je urenlang kan ploegen door welk landschap dan ook. Strakke, zakelijke pumps waar het zelfvertrouwen vanaf spat.
Als ik het zo opschrijf klinkt het suf, maar ik weet dat ik niet de enige ben die soms teveel projecteert. Verstandelijk weten we allemaal wel dat we de geadverteerde levensstijl niet bij het paar schoenen cadeau krijgen. Dat we door het dragen van een paar voetbalschoenen nog geen profvoetballer zijn. Maar ongemerkt stuurt een onzichtbaar verlangen ons denken en handelen vrolijk mee. Spullen die we kopen, vervullen op verschillende lagen een behoefte. Onder de praktische behoefte (‘het is bijna zomer en ik heb nieuwe zomerschoenen nodig’) zit ook een onzichtbare behoefte. Die is moeilijker op te sporen, onderstaande vragen kunnen daarbij helpen. Het streven is dat je patronen gaat herkennen. Patronen wijzen naar de onderliggende motieven.

Mogelijke vragen kunnen zijn (mix ze gerust):
– Houd je van schoenen die in jouw dagelijks leven niet praktisch zijn? Wat zegt je dat?
– Val je meestal op schoenen die er net niet meer in jouw maat zijn, waardoor je bijna altijd rondloopt op schoenen die net te krap of iets te ruim zijn? Herken je dat op andere punten in je leven?
– Draag je wel eens schoenen waar je je niet prettig in voelt? Wanneer voel je die neiging het sterkst?
– Hoe ga je om met schoenen die je niet (meer) draagt? Welk gevoel geeft je dat?

Je kan de vragen beantwoorden door middel van schrijven (aan te raden) of door het te beschouwen als een soort meditatieve vorm en de vragen en antwoorden in jezelf te observeren. Laat ze maar gewoon opkomen en weer gaan.
En wie weet, als het bevalt kan je deze oefening herhalen op andere spullen in huis. Ik kijk nu op en zie de overvolle boekenkasten. Ongemerkt heb ik de laatste tijd weer erg veel boeken gekocht, wat zou daar achter zitten…?