Roodkapje
Er was eens een lief klein meisje dat van haar grootmoeder een rood fluwelen kapje had gekregen. Daar was het meisje zó blij mee, dat ze niets anders meer dragen wilde en zo noemde iedereen haar Roodkapje.
Op een dag roept Roodkapjes moeder haar bij zich. Grootmoeder was ziek, en Roodkapje moest haar wat wijn en koek brengen, zodat ze zich beter ging voelen.
Maar, waarschuwt haar moeder, ga rechtstreeks naar grootmoeders huis en ga niet van het pad af.
Roodkapje belooft het, neemt de wijn en koek en gaat op pad. Grootmoeder woont in het bos, een half uurtje lopen.

Wanneer Roodkapje in het bos loopt, komt ze de wolf tegen. Roodkapje weet niet dat het een gevaarlijk dier is en is dus niet bang.
De wolf groet haar en zij groet beleefd terug. Hij vraagt waar ze naartoe gaat en Roodkapje vertelt waar haar grootmoeder woont, wat ze haar gaat brengen en waarom.
De wolf wandelt een eindje met haar mee, en wijst haar er dan op dat ze veel te weinig oog heeft voor alle moois om hen heen. De zon schijnt, de vogels zingen en er groeien prachtige bloemen naast het pad.
Roodkapje begint enthousiast bloemen te plukken voor haar grootmoeder – elke keer ziet ze verderop nóg mooiere bloemen en zo verdwijnt ze steeds verder van het pad, steeds dieper het bos in.
De wolf glipt weg en gaat linea recta naar grootmoeders huisje. Zonder pardon eet hij de oude dame op, trekt haar nachtkleding aan en gaat in bed liggen wachten.

Roodkapje heeft heel veel bloemen geplukt en herinnert zich opeens weer dat ze op weg was naar haar grootmoeder. Ze haast zich naar het huisje, waar ze tot haar verbazing de deur open vindt. Het geeft haar een akelig gevoel, wat ze niet begrijpt, omdat ze hier altijd zo graag komt.
Roodkapje stapt toch het huisje binnen en groet haar grootmoeder. Maar haar grootmoeder ziet er zo anders uit… Ze heeft zulke grote oren – de wolf antwoordt haar dan beter te kunnen horen. Ze heeft ook zulke grote ogen – de wolf antwoordt haar dan beter te kunnen zien. Wanneer Roodkapje opmerkt dat grootmoeder wel erg grote tanden heeft, roept de wolf dat hij haar daarmee gaat opeten, springt op en ook Roodkapje verdwijnt in zijn maag.

Zijn buik volgegeten, gaat de wolf tevreden weer in bed leggen en valt in slaap.
Hij snurkt echter zó hard, dat hij de aandacht trekt van de jager die langs grootmoeders huisje komt. Die besluit even te kijken of alles wel goed is met de oude vrouw.
Binnen treft hij de wolf – eerst wil hij schieten, maar dan ziet hij de enorme buik en besluit deze open te knippen. Wellicht kan hij de oude vrouw nog redden. Eerst komt Roodkapje tevoorschijn en dan haar grootmoeder, allebei nog in leven.
Ze stoppen stenen in de buik van de wolf, zodat hij niet weg kan komen en doodgaat.
De jager stroopt de pels van de wolf en vertrekt tevreden naar huis.
Grootmoeder eet en drinkt wat Roodkapje meegenomen heeft en knapt daar inderdaad van op.
Ondertussen denkt Roodkapje: ‘Je mag nooit meer alleen van de weg af het bos inlopen, als je moeder het verboden heeft.’

Schrijfprogramma
De schrijfoefeningen hebben allemaal betrekking op de thema’s volwassen worden en intuïtie. Je hebt in de oefeningen de ruimte om deze thema’s te interpreteren zoals jou past. 
De schrijfoefeningen zijn een mix van autobiografisch en creatief schrijven. En ook de manier van schrijven verschilt per keer; snel en intuïtief schrijven wisselen af met specifieke schrijfvormen, zoals bijvoorbeeld een gedichtje.
Je kan naar je toe schrijven en van je af schrijven. Hoe diep je wilt gaan, is helemaal aan jou – en weet dat dieper niet per definitie beter is.

De schrijfoefeningen raken dezelfde thema’s als in het sprookje en sommige oefeningen zijn daadwerkelijk aan het sprookje gekoppeld. 
Het idee erachter de combinatie van thema en verhaal is afgeleid van de Ayurveda, een holistische geneeskunst van ± 6000 jaar oud, waarbij een verhaal onderdeel was van de behandeling. Ik bied je dit sprookje om het thema een context te geven, meer invoelbaar te maken.
Sprookjes zijn uitermate geschikt om mee te spelen – door er een eigen draai aan te geven, kan je perspectieven gaan zien die je daarvoor nog niet zag.

Wanneer je het programma volgt in de volgorde van de video’s, is dit de opbouw:
– Opwarmen
– Thema verkennen
– Inzoomen op het thema
– Uitzoomen
– Afronden
Maar het kan gebeuren dat een schrijfoefening die bedoeld is als verkenning van het thema, voor jou meer ‘raak’ is dan eentje die bedoeld is als inzoomen. Voel je daarom vrij om van de volgorde af te wijken. 
Alleen de afronding is echt een terugblik, een samennemen van alle ervaringen ervoor. Dus die kan je beter wel tot het laatst bewaren.

Over de schrijfoefeningen
Elke video is een afgeronde schrijfoefening waarbij zowel de daadwerkelijke schrijftijd als de instructietijd staat aangegeven – je kan dus vooraf bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan schrijven. Op eentje na zijn alle video’s in dit schrijfprogramma 10-30 minuten lang. En je zal zien dat ik zo weinig mogelijk tijd spendeer aan uitleggen; schrijven is vooral doen. 

Een schrijfoefening kan enkelvoudig zijn, daarbij schrijf je meestal 10 minuten achtereen.
Een schrijfoefening kan ook uit verschillende deeloefeningen bestaan. Dan introduceer ik een invalshoek waar je telkens op verder schrijft. In dat geval schrijf je afwisselend per onderdeel 5 minuten tot 10 minuten achtereen, opgeteld maximaal 25 minuten totaal. 

Wanneer je het hele programma hebt gedaan, heb je ruim 2,5 uur geschreven (daadwerkelijke schrijftijd, exclusief instructies). 

Benodigdheden staan ook per video aangegeven. Omdat het een schrijfprogramma is, zal dit vrijwel altijd neerkomen op ‘pen en papier’ – ik ga uit van schrijven met de hand, maar gebruik gerust wat jij het prettigst vindt werken. 
Een enkele keer heb je een tweede pen, liefst met een andere kleur inkt nodig – bij typen op een apparaat wordt dit een andere kleur/lettertype.
In één oefening mag je tekenen; daarbij kan je kleurpotloden, stiften, krijtjes of elk ander medium wat je leuk vindt gebruiken. Verder is de focus schrijven, daar zijn de oefeningen op gericht. Alles wat je eromheen zou kunnen doen; een boswandeling maken, koekjes bakken, op (familie)bezoek gaan, heb ik niet in het programma opgenomen, maar eigen creatieve inbreng juich ik zeker toe 😉 


Dit schrijfprogramma kies ik!

Total: € -

Na aanmelding krijg je automatisch een bevestigingsmail met daarin je accountgegevens en link naar jouw plekje in de smederij.
Je kan direct beginnen met schrijven.