Over het verhaal Onward
In Disney Pixar’s ONWARD krijgen de twee jonge elvenbroers, Ian en Barley Lightfoot de onverwachte kans om nog één dag door te brengen met hun overleden vader, en ze beginnen aan een epische quest in Barley’s waanzinnige busje Guinevere.
Net als iedere goeie quest, staat ook deze reis bol van de toverspreuken, cryptische kaarten, onmogelijke obstakels en onvoorstelbare ontdekkingen.
Als de dappere moeder van het stel merkt dat haar zoons verdwenen zijn, gaat ze naar ze op zoek met een oude krijgster die deels leeuw, vleermuis en schorpioen is, beter bekend als de Manticore. Afgezien van de gruwelijke gevaren kan deze dag meer betekenen dan ze ooit konden dromen.

De film belooft een spannend avontuur en levert je dit ook. Maar onder die vorm zit inhoud.
Door deze filmbespreking (met fragmenten) kan je alvast het thema en de sfeer van deze animatiefilm proeven. De fragmenten zijn chronologisch en ook het einde wordt besproken. Als je de film nog wilt kijken en verrast wilt worden wat betreft hoe het afloopt, stop deze video dan op 11 minuten.  

Onward is niet inbegrepen bij dit schrijfprogramma. Je kan de film lenen, huren of streamen via Disney+ als je daar een abonnement op hebt. 

Bestellen op dvd of blu-ray?
Als je onderstaande link gebruikt, kost het jou niets extra en krijg ik een kleine commissie.
Weet dat ik niet betaald word voor promotie en ik raad niets aan waar ik zelf niet achter sta. 

Schrijfprogramma
De schrijfoefeningen hebben allemaal betrekking op de thema’s verlies/ gemis en identiteit. Je hebt in de oefeningen de ruimte om verlies/ gemis te interpreteren zoals jou past; je kan het betrekken op personen, situaties/ omstandigheden, locaties, etc. 
De schrijfoefeningen zijn een mix van autobiografisch en creatief schrijven. En ook de manier van schrijven verschilt per keer; snel en intuïtief schrijven wisselen af met specifieke schrijfvormen, zoals bijvoorbeeld een gedichtje.
Je kan naar je toe schrijven en van je af schrijven. Hoe diep je wilt gaan, is helemaal aan jou – en weet dat dieper niet per definitie beter is.

De schrijfoefeningen raken dezelfde thema’s als de film, maar ze zijn niet aan de film gekoppeld. Op die manier ben je vrij om te kiezen op welk moment je toe bent aan het kijken van de film – als je graag eerst wat wilt schrijven, doe dat gerust.
Het idee achter de combinatie van thema en verhaal is gebaseerd op de Ayurveda, (vertaald: ‘kunst/wetenschap van het leven’) een holistische geneeskunde van ±6000 jaar oud, waarbij een verhaal onderdeel was van de behandeling. Ik bied je dit verhaal om het thema meer invoelbaar te maken. En mogelijk opent het een perspectief dat je daarvoor nog niet had.

Wanneer je het programma volgt in de volgorde van de video’s, is dit de opbouw:
– Opwarmen
– Thema verkennen
– Inzoomen op het thema
– Uitzoomen
– Afronden
Maar het kan gebeuren dat een schrijfoefening die bedoeld is als verkenning van het thema, voor jou meer ‘raak’ is dan eentje die bedoeld is als inzoomen. Voel je daarom vrij om van de volgorde af te wijken. 
Alleen de afronding is echt een terugblik, een samennemen van alle ervaringen ervoor. Dus die kan je beter wel tot het laatst bewaren. 

Over de schrijfoefeningen
Elke video is een afgeronde schrijfoefening waarbij zowel de daadwerkelijke schrijftijd als de instructietijd staat aangegeven – je kan dus vooraf bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan schrijven. Op eentje na zijn alle video’s in dit schrijfprogramma 10-30 minuten lang. En je zal zien dat ik zo weinig mogelijk tijd spendeer aan uitleggen; schrijven is vooral doen. 

Een schrijfoefening kan enkelvoudig zijn, daarbij schrijf je meestal 10 minuten achtereen.
Een schrijfoefening kan ook uit verschillende deeloefeningen bestaan. Dan introduceer ik een invalshoek waar je telkens op verder schrijft. In dat geval schrijf je afwisselend per onderdeel 5 minuten tot 10 minuten achtereen, opgeteld maximaal 27 minuten totaal. 

Wanneer je het hele programma hebt gedaan, heb je ruim 2,5 uur geschreven (daadwerkelijke schrijftijd, exclusief instructies). 

Benodigdheden staan ook per video aangegeven. Omdat het een schrijfprogramma is, zal dit vrijwel altijd neerkomen op ‘pen en papier’ – ik ga uit van schrijven met de hand, maar gebruik gerust wat jij het prettigst vindt werken.
Een enkele keer heb je een tweede pen, liefst met een andere kleur inkt nodig – bij typen op een apparaat wordt dit een andere kleur/lettertype.  


Dit schrijfprogramma kies ik!


Total: € -

Na aanmelding krijg je automatisch een bevestigingsmail met daarin je accountgegevens en link naar jouw plekje in de smederij.
Je kan direct beginnen met schrijven.