Kung Fu Panda (film 1)
Po is groot, een beetje onhandig en een heel enthousiast type, én een grote fan van kungfu. Daar droomt hij van tijdens zijn werk in de noodlezaak van zijn vader. Dan gebeurt er iets totaal onverwachts: Po wordt door een onbegrijpelijk toeval verkozen tot leerling bij de vermaarde kungfu-leraar meester Shifu. Opeens werkt Po zich in het zweet naast zijn idolen Kraanvogel, Tijger, Sprinkhaan, Aap en Adder. 
Dan komen de leden van het kungfu-gezelschap erachter dat het verraderlijke sneeuwluipaard Tai Lung naar hen op weg is. De enige die het gezelschap kan redden van die gevaarlijke Tai Lung is Po. Kan Po zijn droom, kungfu-meester worden, nu verwezenlijken?

De film is rijk aan humor en wijsheid. Door de filmbespreking in de video hieronder (met fragmenten uit de film) kan je alvast het thema en de sfeer van deze animatiefilm proeven.
De fragmenten zijn chronologisch en ook het einde wordt besproken. Als je de film Kung Fu Panda nog wilt kijken en verrast wilt worden wat betreft hoe het afloopt, stop onderstaande video dan op 17 minuten.  

De film Kung Fu Panda is niet inbegrepen bij dit schrijfprogramma. Je kan de film lenen, huren of eventueel streamen (dit is een film van DreamWorks, een concurrent van Disney en zal dus niet op Disney+ te vinden zijn). 

Bestellen op dvd of blu-ray?
Als je onderstaande link gebruikt, kost het jou niets extra en krijg ik een kleine commissie.
Weet dat ik niet betaald word voor promotie en ik raad niets aan waar ik zelf niet achter sta. 

Schrijfprogramma
De schrijfoefeningen hebben allemaal betrekking op de thema’s jezelf zijn, leren en ontwikkelen. Je hebt in de oefeningen de ruimte om deze thema’s te interpreteren zoals jou past. 
De schrijfoefeningen zijn een mix van autobiografisch en creatief schrijven. En ook de manier van schrijven verschilt per keer; snel en intuïtief schrijven wisselen af met specifieke schrijfvormen, zoals bijvoorbeeld een gedichtje.
Je kan naar je toe schrijven en van je af schrijven. Hoe diep je wilt gaan, is helemaal aan jou – en weet dat dieper niet per definitie beter is.

De schrijfoefeningen raken dezelfde thema’s als in de film, maar ze zijn niet aan de film gekoppeld. Er is 1 schrijfoefening (aan het eind) waarin gevraagd wordt te schrijven over een citaat uit de film dat jou aansprak. Eventueel kan je hiervoor ook een ander citaat nemen.
Op deze manier ben je geheel vrij om te kiezen op welk moment je toe bent aan het kijken van de film – als je graag eerst wat wilt schrijven, doe dat gerust.

Het idee achter de combinatie van thema en verhaal is gebaseerd op de Ayurveda, (vertaald: ‘kunst/wetenschap van het leven’) een holistische geneeskunde van ±6000 jaar oud, waarbij een verhaal onderdeel was van de behandeling. Ik bied je dit verhaal om het thema meer invoelbaar te maken. En mogelijk opent het een perspectief dat je daarvoor nog niet had.

Wanneer je het programma volgt in de volgorde van de video’s, is dit de opbouw:
– Opwarmen
– Thema verkennen
– Inzoomen op het thema
– Uitzoomen
– Afronden
Maar het kan gebeuren dat een schrijfoefening die bedoeld is als verkenning van het thema, voor jou meer ‘raak’ is dan eentje die bedoeld is als inzoomen. Voel je daarom vrij om van de volgorde af te wijken. 
Alleen de afronding is echt een terugblik, een samennemen van alle ervaringen ervoor. Dus die kan je beter wel tot het laatst bewaren. 

Over de schrijfoefeningen
Elke video is een afgeronde schrijfoefening waarbij zowel de daadwerkelijke schrijftijd als de instructietijd staat aangegeven – je kan dus vooraf bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan schrijven. Op eentje na zijn alle video’s in dit schrijfprogramma 10-30 minuten lang. En je zal zien dat ik zo weinig mogelijk tijd spendeer aan uitleggen; schrijven is vooral doen. 

Een schrijfoefening kan enkelvoudig zijn, daarbij schrijf je meestal 10 minuten achtereen.
Een schrijfoefening kan ook uit verschillende deeloefeningen bestaan. Dan introduceer ik een invalshoek waar je telkens op verder schrijft. In dat geval schrijf je afwisselend per onderdeel 5 minuten tot 10 minuten achtereen, opgeteld maximaal 25 minuten totaal. 

Wanneer je het hele programma hebt gedaan, heb je ruim 2,5 uur geschreven (daadwerkelijke schrijftijd, exclusief instructies). 

Benodigdheden staan ook per video aangegeven. Omdat het een schrijfprogramma is, zal dit vrijwel altijd neerkomen op ‘pen en papier’ – ik ga uit van schrijven met de hand, maar gebruik gerust wat jij het prettigst vindt werken.
Een enkele keer heb je een tweede pen, liefst met een andere kleur inkt nodig – bij typen op een apparaat wordt dit een andere kleur/lettertype.  


Dit schrijfprogramma kies ik!

Total: € -

Na aanmelding krijg je automatisch een bevestigingsmail met daarin je accountgegevens en link naar jouw plekje in de smederij.
Je kan direct beginnen met schrijven.