Zolderkamer
Dit is mijn zolderkamer. De eerste inklapbare themakamer die ik maakte.

Deze themakamer bevat meer zelfgemaakte elementen dan de tuinkamer van de vorige keer, en heeft daardoor meer tijd en moeite gekost om te maken.

Mijn uitgangspunt was magie, dromen en de sterrenhemel.

De basis: muren en vloer
Deze kamer is een fractie kleiner dan de tuinkamer. Hierdoor steekt deze kamer niet uit wanneer hij ingeklapt in de kast staat.
Het principe is hetzelfde: de muren zijn van karton en heb ik tot een drieluik gevouwen. Ook de vloer bestaat uit twee losse stukken, waarvan het lange deel omhoog klapt.

Om de illusie te wekken van meer ruimte, heb ik een losse muur van karton gemaakt, met bergruimte erin voor grote kartonnen decorstukken (handig, en zo blijft ‘ie zelfstandig staan). Aan twee zijdes bekleed met verschillend zelfklevend decoratiefolie – zo is de muur breder inzetbaar.
Verder heb ik een losse kartonnen plaat bekleed met vloermotief, zodat ook het vloeroppervlak uitgebreid wordt. 

En ik heb een losse trap gemaakt, zodat het lijkt alsof je om de hoek nog een verhoging hebt. Noem het een stukje Stairway to heaven.

Twee muren zijn bekleed met geprinte foto’s van een rustieke stenen muur.
De wand rechts is bekleed met zelfklevend decoratiefolie, evenals de vloer. Kleur en motief zijn verschillend.

Raam
Wat anders is, is dat ik een dakraam heb gemaakt, in plaats van een gat in een van de muren.
Dit heb ik gedaan om duidelijk te maken dat het een zolderkamer is, en omdat ik heel sterk een beeld voor ogen had van liggen staren naar de sterren.
Keira was twee dagen daarvoor overleden, dit was mijn manier om contact te zoeken.

Ik heb dit stuk muur bekleed met zelfklevend decoratiefolie, en vervolgens de losse stukken bekleed en bevestigd. De lange stroken karton over de lengte en breedte zijn omwikkeld met hetzelfde decoratiefolie. Deze geven diepte en verdoezelen naden, waardoor de afwerking rustig en netter oogt.

Achter het transparante folie heb ik een geprinte foto van een sterrenhemel geplaatst. In het bakje van het dakraam leg ik de LED-lichtjes.
En ik probeer ze zo te rangschikken dat het werkelijk lijkt alsof er een paar heel heldere sterren aan de hemel schitteren.

Bankje
In de nis die ontstaan is onder het dakraam, heb ik een bankje geplaatst. Om te kunnen liggen staren naar de sterrenhemel.

Voor het bankje heb ik dikke stukken karton genomen, in de gewenste vorm op elkaar gelijmd en bekleed met stof. Kwestie van draperen, vouwen en als het naar je zin is, vastlijmen.

Ik ging voor een bankje dat eruit zag alsof er veel op gezeten was. Ik wilde dat de stof kon bewegen, dat het een beetje slordig eruit kon zien.
Om de sfeer van magie en mysterie, heb ik gekozen voor stof met de Cheshire Cat uit Alice in Wonderland. En omdat ik nog helemaal vol was van Keira.
Ik heb twee paarse kussentjes gemaakt en daarmee was de bank af.

Rariteitenkabinet
Ik wilde een grote, oud uitziende kast, met allerlei mysterieuze, magische dingen erin.
Zo’n kast waar je in blijft snuffelen en ontdekken.
De Engelse term vind ik overigens veel mooier: Cabinet of Curiosities.

De kast zelf heb ik gemaakt van stukken karton.
Ik heb niets vooraf gemeten, ik heb gekeken wat ik vond passen in de kamer. Niet per se een aanpak die ik promoot. Maar het kwam onverwacht geweldig uit; je ziet hieronder op de smalle foto rechts hoe de kamer er ingeklapt uitziet. De vloer past exact onder de rand van de kast, terwijl kast en bankje moeiteloos tegen elkaar aanschuiven. Daar stond ik zelf ook van te kijken 😉

Anyway. Stukken karton. Gewoon opbouwen uit laagjes, totdat je het gewenste effect hebt bereikt. Ik heb neplades gemaakt, voorzien van zilverkleurige kralen (engelvleugels) en met koperkleurig metaal versiering bovenin aangebracht.
Daarna heb ik de kast geverfd. Ik heb de kleuren donkerbruin, lichtbruin en koper gebruikt, niet gelijkmatig gemengd.

Je ziet dat de kast een fractie kleiner is dan de pop. Mede omdat ik ook spullen bovenop de kast wilde zetten, zonder dat iets dan direct uit beeld verdween.

De uitstalling kan per keer veranderen, afhankelijk van seizoen en thema.
In de kast staan vooral sprookjesboeken. Sommige boeken kunnen open, het merendeel heeft een vulling van foamboard.

Wat er verder zoal in de kast staat:
Een amethist, een slakkenschelp en een steentje met gaten erin dat ik rood heb geverfd zodat het koraal lijkt.
Een koperkleurig lijstje met daarin een foto van Keira. Een glazen bol, een zilverkleurig schedeltje, een scarabee, een uiltje, een kaars die ik twee jaar geleden gemaakt heb en een roos onder een stolp.

Een koperen keteltje en mini flesjes in verschillende vormen en formaten, gevuld met diverse kraaltjes.
Dan een grote glazen pot, die mij een beetje deed denken aan de geest in de fles. Deze staat vanwege zijn formaat normaliter op de kast. Daarnaast een kandelaar met drie armen die ik gekocht heb bij een kringloopwinkeltje. De kaarsen erin heb ik gemaakt van stukken lijmpatroon van mijn lijmpistool. En de pitten zijn zwart metaaldraad.

Het boekje dat op de bank ligt, is De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen.

De maanlamp heb ik gekocht bij Xenos.

En dit is het, mijn zolderkamer. Ontstaan uit mijn beeld van dromen, magie en de sterrenhemel.

Wederom ter lering ende vermaeck:
– Wat valt jou op aan deze kamer? Noteer drie dingen.
– Welke vragen zou jij stellen? Schrijf ze op.
En je bent weer van harte uitgenodigd om dit alles naar mij te mailen, ik ben heel benieuwd.

Als jij een kamer zou maken met als thema magie, dromen en de sterrenhemel, hoe zou die kamer eruit zien?
Zou jij die elementen überhaupt combineren?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *