Gekke vraag. Nu ik het zo lees, vind ik dat ook. Maar ik kwam er onlangs in een filosofisch denkgesprek achter dat ik onbewust ben gaan schrijven voor mijn critici.
Voor de mensen die in het beste geval onverschillig staan tegenover wat ik superinteressant vind, en in het slechtste geval het compleet niks vinden.
En net zoals je met autorijden niet moet focussen op de tegenliggers omdat je er dan onbewust naartoe stuurt, zo moet je niet schrijven voor je critici.

Want wat er gebeurde, was dit: ik ging schrijven wat ik dacht dat mensen die niet geïnteresseerd waren, wilden lezen. (Dat op zich is al een onmogelijke opgave.)
Wat niet per se datgene was waar ik zelf heel warm voor liep, maar waarvan ik vooral hoopte daardoor serieus genomen te worden. Wat niet gebeurde. Ik heb die signalen in elk geval niet gekregen.
En mensen die aanvankelijk wél enthousiast waren, haakten af. Logisch, want ik ging schrijven voor mensen die niet op mijn mailinglijst stonden. Ik creëerde een nieuwe doelgroep, en mijn mailinglijst paste zich daarop aan. (Ergens ook wel weer heel tof hoe feilloos dat werkt.)
Het is zoals leraren vroeger die tegen hun klas een preek hielden over spijbelen. Tegen degenen die er wél waren. Compleet verkeerd gerichte energie.

Dus ik houd ermee op. Met die zelftwijfel, bedoel ik.
Het is niet ‘te makkelijk’ als ik mij richt op mensen die al enthousiast zijn.
Ik kijk ook niet meer naar statistieken en ga me niet bezighouden met wie mijn mails openen of zich uitschrijven van de lijst.
Al wat ik nog doe, is mijn kennis en inzichten over verhalen(f)luisteren delen.
En ik ben dankbaar voor iedereen die leest. Of het nu vluchtig is of aandachtig, iedere editie of af en toe.

De BlogBrief is terug!
Iedere week (of misschien iets minder regelmatig) pluis ik een verhaal met je uit. Wijs ik je aan wat er te zien valt. Het kan een geschreven verhaal zijn, een film, maar ook een gedicht of een lied. Mensen vertellen elkaar namelijk verhalen in vele vormen.
Een schilderij of beeld kan ook, maar dat valt buiten mijn expertise – taal is veel meer mijn ding.

Is er een verhaal dat jij graag onder de loep gelegd wilt hebben? Laat het me weten. En mocht je een specifieke invalshoek graag belicht willen zien, schrijf dat er vooral bij. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *