In een eerdere blog schreef ik dat het goed is om ruimte te laten in je verhaal. Ruimte voor vragen, ruimte voor je publiek, ruimte voor iets wat jij nu nog niet weet. Ruimte voor verwondering.
En ik heb besloten het niet bij deze aansporing alleen te laten.

Daarom is er een nieuwe activiteit: Kleine verhaaltjes over grote dingen.

Twee dingen heb ik namelijk opgemerkt:
1. Wanneer kwesties vaag zijn, gaan we daar haast als vanzelf in mee.
Verhelderen door te vragen strijkt deze reflex tegen de haren in, en zorgt daardoor wel eens voor irritatie. Wat we het liefst vermijden. Wat maakt dat we zwijgen.
2. We streven zoveel naar antwoorden. Maar dit doen we vaak zonder veel tijd door te brengen met vragen. ‘Vragen voelt als niets doen,’ zei iemand een keer tegen mij.
Er is naar mijn smaak teveel bewondering voor de ‘goede verstaander die slechts een half woord nodig heeft’. Laten we onszelf ontslaan van die rol en op z’n minst vragen wat de andere helft van dat woord is. En wat diegene daaronder verstaat. Zie punt 1.

Wat ik heb ontdekt als geweldige remedie tegen deze twee neigingen, de abstracte modus én het streven naar antwoorden, is filosofisch schrijven met een knipoog. Die knipoog is belangrijk, die zorgt voor luchtigheid.
Voor je het weet, ben je namelijk alweer heel serieus oplossingen aan het verzinnen. Maar dat draait elke verwondering direct de nek om, en dat wil je juist niet. Er is geen doel buiten al schrijvend onderzoeken. Het hoeven zelfs geen mooie verhaaltjes te worden, ze hoeven alleen maar klein te zijn. Superrelaxed.

Voor het schrijven van kleine verhaaltjes over grote dingen komen we in kleine setting (4 personen) online bijeen om te schrijven over abstracte zaken. Van die woorden waar iedereen wel een associatie bij heeft, maar wanneer je erop doorvraagt, loop je al snel vast. En precies dat vastlopen, koesteren we. Zoals gezegd, we schrijven namelijk niet om antwoorden te verzinnen, we schrijven om te ontdekken hoe onze geest werkt. Dat is veel waardevoller én leuker.
Je leert alledaagse gebeurtenissen, verwonderingen en zelfs irritaties vertalen naar een verhaaltje. Je gaat jezelf verrassen met je eigen humor en wijsheid. Je zal ontdekken dat er een mildheid in jezelf zit waar je stil van wordt.

Zie hieronder een voorbeeld van zo’n klein verhaaltje.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *