Sinds een week of twee ben ik mezelf aan het leren jongleren. En daar leer ik enorm veel van, buiten het jongleren zelf.
Vijf redenen waarom ik je aanraad om het ook eens te proberen:

1. Het is een prima work-out; na de eerste dag had ik zowaar spierpijn van voortdurend de gevallen ballen van de grond oprapen. En hoewel ik steeds een beetje beter word, is het nog lang niet gedaan met mijn testen van de zwaartekracht.

2. Het is een geweldige pauze waarin je écht niet bezig bent met waar je mee bezig was. Ook niet stiekem in je hoofd. Want je hoofd heeft het veel te druk met gekleurde jongleerballen in de lucht te houden.

3. Jongleren is durven loslaten. En ik merk dat dit bij mij nog niet geheel van harte gaat; ik heb de neiging de ballen niet hoog genoeg te gooien, waardoor ik moet haasten om de boel tijdig rond te krijgen. Voor een kort moment heb ik ervaren hoeveel rust en ruimte het geeft wanneer ik de ballen hoog gooi en dus vol overtuiging loslaat en hun rondje laat maken, maar aan die ene ervaring moet ik mezelf actief blijven herinneren. Toch heeft het een zaadje geplant. En dat zaadje begint ook langzaamaan te wortelen in andere situaties.

4. In het observeren hoe je jongleert, herken je je vrije zelf. Ik heb plezier en streef nergens naar. Geen beloftes, geen deadlines. Het is gewoon spelen. Heerlijk.

5. Jongleren maakt je evenwichtiger. Je linker- en rechterhand werken gelijkwaardig samen, wat erop neerkomt dat je beide hersenhelften geactiveerd worden. Creativiteit gaat hand in hand met structuur. En die harmonie werkt op vele terreinen door, merk ik na een kwartiertje jongleren.

Wat doe jij om gewoon eens lekker los te laten? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *