Vandaag ben ik, na een hele ochtend bezig geweest te zijn met serieuze zaken, gaan knutselen. Soms moet de balans even hersteld worden en het maken van theelichtjes bleek een prima manier daarvoor. Ik was geïnspireerd geraakt door eerder deze week; gisteren had ik een afspraak en toen ik tegen half vijf naar buiten liep, begon het al te schemeren. Eergisteren reed ik in het donker naar huis. Volop tijd om onze innerlijke lichtjes te laten schijnen dus, met dit leuke en laagdrempelige knutselwerkje voor jong en oud.

Benodigdheden:
– Een leeg glazen potje waar een waxinelichtje in past.
– Verf (ik heb glitteracrylverf gebruikt)
– Lint voor om de rand.
– Lijm om het lint vast te zetten. Ik heb het helemaal rondom vastgelijmd, je kan natuurlijk ook een strikje erin doen en een klein drupje lijm op de knoop.
– Wasknijpers, indien je het lint rondom wilt vastlijmen.
– Eventueel een föhn om de verf en lijm sneller te laten drogen.
– Schaar en/of snijmesje.
– Afbeelding naar keuze. Je kan een afbeelding ook als silhouet aan de binnenkant van een potje plakken. Dat was oorspronkelijk mijn bedoeling, maar ik heb wat zitten klooien met de glasverf die maar niet droogde, dus heb ik dat potje maar even geparkeerd. Daar ga ik een andere keer mee verder.
– Overige decoraties naar keuze. Glitterpoeder, kraaltjes, 3D-verf, schelpjes (leuk met een zeemeermin), alles wat je maar wilt. Jouw lichtje, jouw feestje.

Werkwijze:
In het geval van een silhouet aan de binnenkant: je kan op gewoon papier een plaatje uitprinten, dat uitknippen en eventueel met zwarte stift zwart maken. Bespaart je wat printerinkt. Maar het kan ook handig zijn om een zwarte stift bij de hand te hebben als je ondanks je precieze snij-en knipwerk nog minuscuul kleine witte randjes overhoudt, die natuurlijk heel duidelijk zichtbaar zijn tegen dat zwart uitgeprinte plaatje.
Heb je een snijmachine/plotter, dan kan je die natuurlijk ook inzetten.
Met een beetje transparante lijm heb ik het plaatje aan de binnenkant van het glas vastgeplakt. Lichtjes aandrukken met een stift of penseel, als je vingers niet goed in het potje passen en dan laten drogen.
Veel verder ben ik zelf nog niet gekomen, maar voor inspiratie en een stap voor stap tutorial, inclusief filmpje, klik hier.

In het geval van een doorkijkje in een bepaalde vorm, zoals het Moana/Vaiana-lichtje: daarvoor heb ik het gewenste plaatje op stickerpapier geprint, uitgeknipt en op de buitenkant geplakt.
Daarna heb ik met de groene glitterverf de buitenkant van het potje geverfd, gewoon over de sticker heen. Drie lagen in totaal, maar of dat bij jou ook nodig is, is natuurlijk afhankelijk van de verfsoort die je gebruikt.
Als de verf helemaal droog is, kan je voorzichtig de sticker verwijderen.

Neem het stuk lint dat je voor de rand wilt gebruiken. Zoals gezegd, heb ik het helemaal rondom gelijmd. Daarvoor heb ik eerst wat lijm op de glasrand gedaan, daarop een stukje lint en dat vastgezet met een wasknijper. Herhalen tot je helemaal rond bent. Daarna het lint afknippen. De wasknijpers laten zitten tot de lijm helemaal droog is.

Waxinelichtje erin en stralen maar!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *