Inschrijving geopend!

Datum: donderdag 22 november 2018
Tijd: 18:30 – 20:30 uur (inclusief vragen/opmerkingen en gelegenheid tot napraten – houd wel rekening met de sluitingstijd van de winkel)
Locatie: Vismarkt 48, Groningen (Liatelier – eerste verdieping, enkel via trap bereikbaar)
Kosten: €10,- per persoon, inclusief thee en iets lekkers.

In verband met het beperkte aantal zitplaatsen is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit gaat middels het formulier onderaan deze pagina.

Beschrijving lezing
Veel oude volkeren hadden een rijke godenwereld. Goden waren geen perfecte superwezens, het waren symbolen van de veelheid aan levensenergieën die zich in ons mensen roeren. Soms hadden de symbolen een menselijke vorm, soms werden ze uitgebeeld als bomen of dieren. Maar de essentie was altijd hetzelfde.
Vereren van deze goden betekende acceptatie van deze oerkrachten in de mens. Dit in tegenstelling tot wat je hedendaags ziet met onze diagnosedrang; hele groepen worden buitenspel gezet en dat zorgt voor onrust, strijd.

Tijdens deze lezing zal ik je meenemen in de wereld van de Griekse mythologie en laten zien hoe relevant dit is in ons dagelijks leven. Mythologie is één groot kompas van menselijke interactie, als we maar weten hoe het af te lezen.
Het is eenvoudigweg een andere taal om meer diepte te geven aan wat er in hedendaagse wetenschap meer en meer ontdekt wordt.

We zijn van origine tweetalig: we kunnen ons bedienen van letterlijke taal en figuurlijke taal.
Wanneer we alles letterlijk nemen, wordt taal fel en scherp. Omdat er in het letterlijke geen ruimte is voor naar binnen keren en voelen. Het letterlijke is naar buiten gericht, verstandelijk. Ik zeg niet dat dit verkeerd is of minder belangrijk, maar het is slechts een deel van het geheel. Van buitenaf toekijkend zien dingen er totaal anders uit dan wanneer je van binnenuit meevoelt.
Het figuurlijke erbij betrekken maakt de communicatie zachter, rustiger. We verstaan elkaar beter, wat contact voedend maakt in plaats van dat het ons energie kost. Boeddhisten noemen dit compassie, mededogen.
En dat er in deze tijd meer dan ooit behoefte is aan de zachte kant, toont de populariteit van cursussen in mindfulness, meditatie, yoga, dialoog, geweldloze communicatie, en ga zo maar door.

Sprookjes en mythen (wat in feite oudere sprookjes zijn) zijn bij uitstek geschikt om ons figuurlijke taal te leren. Dat wat zich moeilijk laat vangen in directe taal, kunnen we vaak veel beter weergeven in beelden, symbolen, metaforen. Daarin ligt een rijke wereld vol nuance. “Soms is het abstracte het meest concrete.”

 

Aanmelden

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *